Norveçli siyasetçilerden HDP'yle dayanışma çağrısı

  • dünya
  • 13:54 27 Temmuz 2020
  • |
img

ANKARA - HDP’li belediyelere kayyım atanması ve siyasetçilere dönük baskılara karşı ortak açıklama yayınlayan Norveçli siyasetçiler, “Kürt halkının haklarına ve demokrasiye saygı gösterilmesi” için uluslararası kamuoyunu ses çıkarmaya çağırdı. 

Norveç’de, aralarında Kızıl Parti Başkanı ve Milletvekili Bjornar Moxnes, Sosyalist Sol Parti milletvekilleri Freddy Andre Øvstegård ve Nicholas Wilkinson, AB-Türkiye Sivil Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Kariane Westrheim’in de bulunduğu çok sayıda siyasetçi Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik baskılara ilişkin ortak bir metin yayınladı.  
 
HDP ile dayanışma mesajı verilen metinde, uluslararası kamuoyuna “Kürt halkının haklarına ve demokrasiye saygı gösterilmesi” için ses çıkarma çağrısı yapıldı.
 
‘SEÇMENE SAYGI GÖSTERİLMELİ’
 
Siyasetçilerin imzasını taşıyan metin şöyle: “Türkiye devleti demokratik seçimlerle halk tarafından seçilmiş, Güneydoğu Anadolu’daki 5 büyükşehir belediyesi başkanını görevden almıştır. Yakın zamanda AB tarafından duyurulduğu gibi, Türkiye'nin, demokratik seçimlerle halk tarafından seçilmiş HDP'li belediye başkanlarını görevden alıyor olması ile ilgili derin endişe içinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Buna ek olarak, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılıyor ve milletvekillikleri düşürülüyor, hapishaneler politik tutsaklarla dolu ve seçilmiş belediye başkanlarının yerine AKP tarafından kontrol edilen kayyumlar atanıyor. İfade özgürlüğü ve seçmene saygı, istikrarlı ve çoğulcu bir demokrasinin olmazsa olmazıdır ve kayıtsız şartsız saygı gösterilmelidir. Bu haklar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır.
 
SES ÇIKARMALIYIZ
 
Türk hükümetinin görevi, demokratik olarak seçilen belediye başkanlarının ve parlamenterlerin görevde olmasına izin vermektir, seçmenin iradesi bunu gerektirmektedir. HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor ve uluslararası kamuoyundan Kürt halkının haklarına ve demokrasiye saygı gösterilmesini sağlamak için ses çıkarma çağrısı yapıyoruz.”
 
METNİN İMZACILARI
 
Metne imza atan Norveçli siyasetçiler şunlar: Kızıl Parti Uluslararası Norveç Koordinatörü Marie Sørhaug, Kızıl Parti Milletvekili Bjørnar Moxnes, Sosyalist Sol Parti Milletvekili Freddy Andre Øvstegård, Sosyalist Sol Parti Milletvekili Nicholas Wilkinson, Professor UiB Türkiye Sivil Komisyonu Lideri  Kariane Westrheim, Profesör Haci Akman, Yeşil Parti Trøndelag Belediye Meclisi Grup Başkanı Tommy Reinås, Trøndelag Belediye Meclisi Yeşil Parti Temsilcisi  Gjertrud Berg, Trøndelag Belediye Meclisi Yeşil Parti Temsilcileri Norunn Krokeide ve Jan B. Vindheim, Vestfold and Telemark Kızıl Parti Belde Meclisi Temsilcisi Tobias Drevland Lund, Deputy Major Alstahaug Belediyesi Belediye Başkan Vekili Hanne Benedikte Wiig, Vestland Kızıl Parti Belde Meclisi Lideri  Jeanette Syversen, Trøndelag Kızıl Parti Belde Meclisi Lideri Hege Bae Nyholt, Nordland Kızıl Parti Belde Meclisi Lideri Per-Gunnar Skotåm, Bodø Belde Meclisi Merkez Parti  Üyeleri Svein Møllersen ve Lisa Marshall , Oslo İşçi Partisi Üyesi Dag Einar Thorsen, Oslo Kent Konseyi Kızıl Parti Üyeleri  Maren Rismyhr,  Sofia Rana,  Kızıl Parti Tronheim Kent Konseyi Üyeleri Roald Arentz ve Arve Sletten, Trondheim Kent Konseyi Üyesi  Stine Hjerpbakk, Kızıl Parti Kragerø Kent Konseyi Üyesi, Charlotte T Sætersdal, Kızıl Parti Stavanger Kent Konseyi Üyesi Mímir Kristjánsson, Kızıl Parti Bodø Kent Konseyi Üyesi Synne Bjørbæk, Kızıl Parti Stange Belediyesi Lideri Unni Kronstad, Kızıl Parti Sortland Belediye Yönetim Kurulu Üyesi Christoffer Ellingsen, Asker Belediyesi Kızıl Parti Lideri Bård K. Dahl, Kızıl Parti Flekkefjord Kent Konseyi Üyesi Christopher Wahl, Kızıl Parti Orkland Belediyesi Stine Gangås,  Kızıl Parti Notodden Belediye Yönetim Kurulu Üyesi Morten Halvorsen,  Norveç Tønsberg Belediye Meclisi Üyesi Ole Marcus Mærøe, Lillestrøm Belediye Meclisi Kızıl Parti Lideri  Petter H. Torp, Alesund Kızıl Parti Kent Meclisi Lideri Malena Strømmen Malakzadeh, İşçi Partili Kristiansand Belediye Meclis Üyesi Adriana Ruiz, Kızıl Parti Holmestrand Kent Konseyi Üyesi Lars Gunnar Lingås,  Kızıl Parti Melhus Belediye Meclis Üyesi Tina Knarbakk,  Emekliler Partisi Stavanger Belediye Meclis Üyesi Karl W. Sandvig, Vefsn Belediye Meclisi Kızıl Parti Grup Lideri  Torbjørn Os, Kızıl Parti Nesodden Belediye Meclis Üyesi Geir Christensen, Kızıl Parti Harstad Belediye Meclis Yardımcı üyesi Kirsten Evjen, Kızıl Parti Gamle Oslo Belediye Meclis Üyesi  Olaf Svorstøl, Kızıl Parti  Søndre Nordstrand Belediye Meclis Üyesi Jorge Soria,  Kızıl Parti Grorud Belediye Meclis Üyesi Mari Rise Knutsen,  Kızıl Parti Frogner Belediye Meclis Üyesi  Peder Østring, Kızıl Parti Gamle Oslo Belediye Meclis Üyesi Kathy Joakimsen, Bjerke Belediye Meclis Üyesi  Jon Sandven,  Kızıl Parti Nordre Aker Belediye Meclis Üyesi Petter Færevaag.